Fødevaresikkerhed - etiketteringsfejl

 

Etiketteringsfejl udgør en stor fare for forbrugerens sikkerhed ved anvendelse af fødevarer. Selv om reelle produktionsfejl (fx blanding af rengøringsmidler eller fremmedlegemer  i færdigvaren) og mikrobiologi (accelereret/utilsigtet fordærvelse) tager sin andel af tilbagekaldelser på fødevaremarkedet, er der dog stadig etiketteringsfejl der er årsag til en uforholdsmæssig stor del  af tilbagekaldelserne på det danske marked.

  • Mangelfuld deklaration af allergener. Allergener kan fremkalde anafylaktisk chok hos allergikere hvis de indtager noget de er allergiske overfor. Anafylaktisk chok kan i værste tilfælde medføre døden inden for få minutter.
  • Manglende eller forkert datomærkning. Undtaget enkelte specielle varegrupper skal fødevarer deklareres med enten en "mindst holdbar til" eller en "sidste anvendelsesdato". Uanset om varen er ok eller ej kan produktets kvalitet ikke dokumenteres over for kunden.
  • Forkert nettoindhold. Kunden køber en vis mængde af et produkt og har krav på at produktet i gennemsnit indeholder den deklarerede mængde.
  • Forkert etikettering eller emballering gør det umuligt for en forbruger at vide hvad han/hun har købt. Dette problem ses naturligt oftest med dåser, hvor indholdet ikke er synligt.

Uanset at ovenstående har vidt forskellige konsekvenser for forbrugeren vil de alle i konkrete tilfælde være tilstrækkelig årsag til at en vare må trækkes tilbage fra markedet. Fødevarestyrelsen vil i givet tilfælde kunne hjælpe med vejledning i hvordan en tilbagetrækning skal håndteres.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)