Jan 062013
 

Mange (inklusiv mig selv) har ofte en "to-do"-liste over ting der skal gøres og krydses af i løbet af dagen. Det skaber tilfredshed at sætte et kryds eller et flueben når ting bliver gjort, og når dagen er omme kan man med glæde se beviset på hvor "effektiv" man har været.
Desværre oplever jeg ofte en af to ting: 1 - min liste er fuld af små vedligeholdsopgaver der "bare" er et spørgsmål om at holde nullermændene for døren (billedlig talt) eller 2 - de "store" ting på listen der virkelig skulle rykke noget blev (heller ikke i dag) afsluttet - af den ene eller anden grund.

Hvorfor mon denne observation? Hvad er der galt med to-do-listen? Måske var det på tide at starte med en "være"-liste i stedet for!

Menneskers forfølgelse af deres mål går ofte efter følgende dynamik: "Hvis jeg havde X, kunne jeg gøre Y, og derved opnå Z. Eksempelvis "Hvis jeg havde penge kunne jeg tage på en lang ferie og slappe af og være mindre udkørt på arbejdet når jeg kommer hjem." Hagen ved denne tankegang er at opnåelsen af målet bliver afhængig af noget (her penge) som vi måske ikke selv kan kontrollere, og derfor når vi ikke vores mål.
Hvorfor ikke vende dynamikken på hovedet og sige: "Jeg vil være Z så jeg kan gøre X og derved have Y". Tag tilstanden Lykke. At være lykkelig afhænger ikke af noget. Jeg kan beslutte mig for at være lykkelig for min tilværelse eller jeg kan lade være, det er grundlæggende et valg jeg kan tage uden indblanding udefra. (Note 1)

Så, næste gang du sætter dig ned med et stykke papir for at lave en "to-do"-liste så prøv at huske at have din "være"-liste på plads først. Hvad er det du vil være, og hvad vil du så gøre? hvad kan du have derved? Dette giver følgende fordele:

  1. Din to-do liste er ikke noget du skal afslutte for at blive det du gerne vil. Du har allerede besluttet dig for at være lykkelig eller sund eller afslappet.
  2. da du allerede har besluttet dig for at være lykkelig osv. vil du sikkert opleve at de store ting på listen glider nemmere, fordi du ved de er understøttet af noget der er vigtigere end selve opgaven, nemlig din væren.
  3. Nullermandsopgaverne står ikke i vejen for opnåelsen af det du skal være.

(Noter)
1: At være lykkelig er ikke det samme som at være lalleglad. Jeg er selvfølgelig klar over at man kan være ulykkelig over ting der sker (min kæreste slog op, eller min hund blev kørt over), men jeg taler om den grundlæggende tilstand og livsindstilling her. Jeg kan også beslutte mig for at leve sundt, selv om jeg synes jeg har en delle på maven der skal trænes væk.

Sorry, the comment form is closed at this time.